Pantolonu gösteren ütü, kadını gösteren (çok afedersin) dötüdür diye bir lakırtıda bulunmuş memleketim ataları. Sunumdan, sunumun etkileyici noktalarından bahsetmiş kendince.
Hemen her şeyde bunu arar durumdayız. Eleman ararken bile pirezentabıl olsun ilanlarına rastlıyoruz. Hal böyleyken yapılmış bir şarkının sunumunun da bu kriterlerde güzel olmasını beklemek yanlış olmaz.
Kimi şarkılar var ki dinlemeye doyamazsın ama klip ile birleşme sağlanınca anlamını yitirir. Kendisini bozar. O kafanda canlandırdığın görüntüleri yakalayamazsın. Ama kimisi de vardır ki şarkı dandirik olsa bile klibi izletir. Hatta izlerken sesi kısarsın da klibe bakarsın.
Memleketim klipleri buna dahil değil tabiki. Şarkıcıyı bir yere oturtup kafasının üstüne kamera koyup EMO duruşu ile boynuna 45 derecelik bir büküklük sağlayıp şarkı söyletmek klip değil. Bunu artık anlamaları lazım. Ya da üç beş kişinin bir gece kulübünde hoplayıp zıplamaları, disko ışıklarını yakıp söndürmeleri filan hiç etkileyici değil. Aksine itici.
Tüm bunlardan sıyrılıp klip gibi kliplere bakmakta fayda var. Hani şarkı kadar emek verilmiş, her izlediğinde etkisini bir daha bir daha gösteren klipler.
En çok etkilendiğim klipler sanırım Unkle'a ait. Birincisi Burn My Shadow şarkısının klibi, ikincisi de Thom Yorke eseri olan Rabbit in your Headlights diyebilirim.
Radiohead mucizesi olan Street Spirit şarkısının klibi. Jonathan Glazer imzası taşıyor. Enteresan bir kafaya sahip bu amca. Yapıyor türlü gariplikler.
Şimdilerde stop motion atraksyonu olan Coldplay şarkısı Strawberry Swing'in klibi var. Harika değil mi sizce de.
Kaoma'nin Lambada sarkisinin klibini ornek gösterene ben de besi bir yerde gosterecegimi ilan ediyor ve sevgiler sunuyorum.
Chemical Brothers - Star Guitar
Björk - All is Full of Love
Daft Punk - Around The World
daft punk around the world benimde favorim, unkle burn my shadow son zamanlarda beni en etkileyen klip, björk joga, pleix imzası taşıyan hemen hemen her çalışma: http://www.pleix.net/films.html
beastie boys sabotage ve intergalactic, radiohead just, smashing pumpkins tonight ve adore...