özellikle türk dizileri hakkında böyle bir toplu hareketin gerekli olduğunu düşünüyorum (:
şimdiki dizilerin hepsini eleştirmicem veya oyunculuğun basit olduğunu göstermeye çalışanlardan bahsetmicem(diyerek bahsetmek). çok değil, 90'lı yılların ortası ve sonlarına doğru yayınlanan çoğu dizi, şimdikilerden daha çok rağbet görüyordu. bunun nedeninin dizilerin az sayıda olması yüzünden olduğuna hiç katılmıyorum, çünkü şimdiki gibi hiç dizi izlemeyen ve hatta televizyon açmayan insanlar o zaman daha azdı. tabi bunu popülerlik kavramıyla düşündüğümüzde, televizyonun ne kadar farklı bir şeye dönüştüğü için bu tür sonuçları olduğundan, kopya edilen dizilere, programlara kadar her yayın üstünden savunabiliriz.
görmezden gelinemeyecek şey ise, o yıllarda, dizilerde işlenecek konu tükenmemişti ve dizilerin baş karakterleri tecrübeli, sinema geçmişi olan veya tiyatro kökenli oyunculardı. bu nedenle o dizilerin kalitesi farklıydı. şimdiki bazı diziler için de bu geçerli, ancak bu etken o kadar da baskın değil artık. baktığımızda, tecrübeli bir oyuncunun dizide ailenin büyüğü, fikrine danışılan ağır abisi ya da gizemli bir karakter olduğunu görüyoruz. yani arada sırada görünüp kayboluyorlar...
ben de yeni dizilerden birkaçını izliyorum, ama bağlayıcı olan, sürükleyen, merak ettiren bir şey kalmadı bence.
bir daha izlerim dediğim ilk aklıma gelen dizilere geçiyorum (:
"Süper Baba"
"Bir Demet Tiyatro"
"Bizimkiler"
"Yedi Numara"
şaşıfelek çıkmazı
şapkadan babam çıktı (berkun oya'nın çektiği malesef final bölümünden önce iptal edilen mis gibi dizi)
gençler (çok eski, ilk gençlik dizisi fikret kuşkan, oktay kaynarca, ziya kürküt falan hepsi bu dizi ile çıkış yapmıştır, yanılmıyorsam erkan can da bu gençlerin oturduğu apartmanın kapıcısıydı)
dizilerle aram yok ama "şehnaz tango" güzeldi sanki.
çizgi dizi olarak,
susam sokağı
genki
musti
clementine
geldi aklıma.
full house - everywheeere you looook , everywhere you goooo there's a heeaart...
susam sokağı!!!
bu konuda defalarca TRT Çocuk kanalına mail atmışlığım ve umursanmamışlığım vardır arkadaşlar:(